Wat is Matcha?

3 min lezen 21-09-2023
Wat is Matcha?
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

Mogelijk heb je er al wel eens over gehoord, matcha. Het heeft zeker mijn aandacht getrokken! Matcha is een superfood dat wordt gedronken als thee. Maar wat is het precies en wat zeggen wetenschappers hierover? Laten we samen kijken naar de mogelijke magie van matcha, of toch niet? Lees snel verder!

Wat is matcha?

Matcha is een fijn gemalen groene thee poeder dat traditioneel wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie. Het wordt gemaakt van jonge theebladeren die in de schaduw worden gekweekt om de productie van chlorofyl en aminozuren te bevorderen. Vervolgens worden de bladeren gestoomd, gedroogd en gemalen tot een poederige consistentie. In vergelijking met gewone groene thee wordt het volledige theeblad geconsumeerd bij het drinken van matcha, wat resulteert in een hogere concentratie van bepaalde verbindingen. 

Antioxidantrijke eigenschappen

Matcha staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten, met name catechinen, Epigallocatechinegallaat (EGCG) is een type catechine dat in overvloed voorkomt in matcha. Verschillende studies hebben aangetoond dat EGCG krachtige antioxidant eigenschappen heeft die kunnen helpen bij het bestrijden van celbeschadiging door vrije radicalen. Dit kan mogelijk bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten en het bevorderen van algemeen welzijn. 

Gezondheidsvoordelen van matcha

  • Hartgezondheid: Verschillende onderzoeken suggereren dat de consumptie van groene thee en matcha kan bijdragen aan een verbeterde hartgezondheid. De antioxidanten in matcha kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol niveaus, het verbeteren van de bloedvaten functie en het verminderen van ontstekingen. 

  • Gewichtsbeheersing: Sommige studies wijzen op een mogelijke rol van matcha bij gewichtsbeheersing. De combinatie van cafeïne en antioxidanten kan het energieverbruik en de vetoxidatie stimuleren, wat kan bijdragen aan een verhoogde stofwisseling en gewichtsverlies. 

  • Mentale rust en focus: Matcha bevat van nature het aminozuur L-theanine, dat een kalmerend effect heeft en tegelijkertijd de alertheid en focus kan verbeteren. Deze combinatie van L-theanine en cafeïne wordt vaak geassocieerd met een gevoel van ontspanning zonder de slaperigheid. 

Matiging en mogelijke nadelen

Hoewel matcha tal van voordelen kan bieden, is het belangrijk om het met mate te consumeren. Te veel matcha kan leiden tot overmatige inname van cafeïne, wat kan leiden tot slapeloosheid, nervositeit en een verhoogde hartslag. Daarnaast kan het hoge gehalte aan lood in sommige matcha-producten een zorg zijn. Regelmatige consumptie van matcha met hoge loodgehaltes kan leiden tot opbouw van lood in het lichaam, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 

Ga jij het proberen?

Matcha is meer dan alleen een trendy superfood; het is een traditionele drank met aantoonbare gezondheidsvoordelen, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. De antioxidantrijke eigenschappen, de mogelijke bijdrage aan hartgezondheid, gewichtsbeheersing en mentale focus maken matcha een interessante toevoeging aan een uitgebalanceerd dieet. Zoals met elk voedingsmiddel is het van cruciaal belang om het met mate te consumeren en te kiezen voor kwaliteitsproducten om te voorkomen dat eventuele nadelen de voordelen tenietdoen. Let hier altijd goed op!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit