Hoe je jouw voeding, beweging en mindset positief kunt beïnvloeden

5 min lezen 13-05-2024
Hoe je jouw voeding, beweging en mindset positief kunt beïnvloeden
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Neem zelf de regie over jouw gezondheid

In een eerder blog bespraken we hoe het concept van de 'Cirkel van invloed', geïntroduceerd door Stephen Covey in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’, ons aanmoedigt ons te richten op aspecten van ons leven die we zelf kunnen beïnvloeden. De circle of influence helpt ons onderscheid te maken tussen wat we kunnen veranderen en wat we moeten accepteren, en biedt een stevig kader voor het verbeteren van onze gezondheid en welzijn in het algemeen. Wil jij ook  invloed uitoefenen op een gezonde(re) leefstijl en je proactief richten op jouw voeding, beweging en mindset? Lees dan snel verder in deze blog.

Voeding binnen jouw cirkel van invloed

Voeding speelt een cruciale rol in ons welzijn én het is een aspect waar we veel directe controle over hebben. Door bewuste keuzes te maken over wat we consumeren, kunnen we onze gezondheid aanzienlijk beïnvloeden. Het begint allemaal met het kiezen van verse, onbewerkte ingrediënten en het luisteren naar de behoeften van ons lichaam. Elke kleine of betere keuze, zoals het vervangen van suikerrijke drankjes door water, kan een groot verschil maken in onze algehele gezondheid.

Hier zijn twee tips om je invloed op gezonde voeding te vergroten:

  1. Plan je maaltijden vooruit: door bijvoorbeeld je maaltijden voor een paar dagen tot een hele week te plannen, vermijd je impulsaankopen en maak je gezondere keuzes makkelijker. Dit helpt niet alleen bij het beheren van je calorie-inname maar zorgt ook voor een gebalanceerd dieet. In ons blog over maaltijdpreppen lees je 5 tips en de overige voordelen ervan.
  2. Lees etiketten zorgvuldig: wees je bewust van wat je koopt door voedingsetiketten te lezen. Vermijd producten met een hoge hoeveelheid toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten. Door te weten wat in je voedsel zit, kun je betere beslissingen nemen voor je gezondheid. Advies en tips hiervoor vind je terug in onze blogs “Voedingsetiketten ontcijferd” en “Ontcijfer de schuilnamen voor suiker, vetten, zout en de echte betekenis achter “natuurlijk” op voedingsetiketten”. 

Beweging binnen jouw cirkel van invloed

Lichamelijke en mentale gezondheid zijn beide sterk afhankelijk van regelmatige fysieke activiteit. Het integreren van beweging in je dagelijks leven kan zo eenvoudig zijn als een wandeling maken tijdens je lunchpauze of de fiets nemen in plaats van de auto. Deze gewoonten zijn niet alleen goed voor je fysieke conditie, maar ze bevorderen ook je mentale gezondheid door de productie van endorfines.

Het is essentieel om consistent te zijn bij het ontwikkelen van een duurzame routine voor fysieke activiteit. Kies activiteiten die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om ze regelmatig uit te voeren.

Twee tips om invloed te hebben op fysieke activiteit:

  1. Stel haalbare doelen: begin met kleine, realistische doelen die gemakkelijk in je dagelijkse schema passen, zoals elke dag 10 minuten eerder opstaan om te stretchen of een blokje om te lopen. Naarmate deze activiteiten een gewoonte worden, kun je je doelen geleidelijk verhogen.
  2. Gebruik een activiteitentracker: een fitness tracker of een app op je smartphone kan je helpen je dagelijkse activiteiten te monitoren en te analyseren. Dit maakt het gemakkelijker om je voortgang te zien en gemotiveerd te blijven.

Mindset binnen jouw cirkel van invloed

Je mindset, oftewel de manier waarop je denkt en je emoties beheerst, is mogelijk het meest invloedrijke instrument dat je tot je beschikking hebt. Het ontwikkelen van een positieve, op groei gerichte houding stelt je in staat om op een effectieve manier om te gaan met de dagelijkse uitdagingen. Het beoefenen van dankbaarheid en het zien van tegenslagen als kansen om te leren, zijn cruciaal voor deze benadering.

Het versterken van je mindset vraagt om zelfbewustzijn met betrekking tot je gedachten en gedrag. Dit bewustzijn kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in je persoonlijke leven, je relaties en je professionele prestaties.

Twee tips om invloed te hebben op je mindset:

  1. Houd een dankbaarheidsdagboek bij: neem elke dag de tijd om drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit helpt om een positieve(re) kijk op het leven te ontwikkelen en je aandacht te richten op het goede, in plaats van op de uitdagingen.
  2. Oefen mindfulness: regelmatige meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen je helpen je gedachten te beheersen en stress te verminderen. Door je bewust te worden van het huidige moment, verminder je negatieve gedachten en verhoog je je emotionele veerkracht.

Ben je klaar om de regie over jouw gezondheid  te nemen? Download de VYTAL app vandaag nog, zoek een coach (bij profiel en mijn coach) en krijg direct toegang tot gepersonaliseerde voedingsplannen, beweging routines en tools om je mindset te verbeteren. Sluit je aan bij onze community en start jouw reis naar een gezonder en bevredigender leven. Download nu en zet de eerste stap naar een betere jij!

Wil je als coach je cliënten effectiever begeleiden bij het verbeteren van hun voeding, beweging en mindset? VYTAL biedt je de tools en resources om een positieve impact te maken op hun gezondheid en welzijn. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze coachingsplatform en ontdek hoe je met VYTAL het verschil kunt maken in het leven van je klanten. Vraag nu een demo aan en zie zelf hoe VYTAL jouw coaching kan versterken!

 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>