Positieve psychologie en life crafting

4 min lezen 29-04-2024
Positieve psychologie en life crafting
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Hoe je jouw welzijn kunt versterken en kunt floreren met behulp van positieve psychologie en life crafting

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling wint positieve psychologie steeds meer terrein. Dit paraplubegrip focust niet op het herstellen van psychische problemen, maar juist op het versterken van onze welzijnsaspecten, zoals geluk, veerkracht en persoonlijke groei. Ben jij benieuwd hoe een positieve benadering jou kan helpen naar een betekenis- en zinvol leven? Na het lezen van deze blog kan jij jouw welzijn versterken en floreren met behulp van positieve psychologie en ‘life crafting’!

De specs van positieve psychologie

Positieve psychologie is een specifieke tak binnen de psychologie die verder gaat dan alleen het stimuleren van positiviteit. Het richt zich op wat het leven de moeite waard maakt, waarbij het ontdekken en koesteren van onze sterke punten en het volledig benutten van ons potentieel centraal staan om een bevredigend en zinvol leven te leiden. Deze benadering helpt ons niet alleen bij het 'overleven', maar bevordert ook ons vermogen om echt te floreren in verschillende aspecten van het leven. Het gaat over het vinden van jouw passie en het grotere doel in het leven. Wil je hier dieper induiken? Lees dan hier ons blog over Ikigai terug. Samen met deze blog kan dit je waardevolle inzichten geven.

Hoe beïnvloedt dit jouw persoonlijke groei en welzijn?

In 4 stappen naar een doelgerichte en vervullende manier van leven:

  • Zelfreflectie: dit is de eerste en cruciale stap in het life crafting proces. Begin met een diepgaand zelfonderzoek om te bepalen wat jouw kernwaarden zijn en wat je echt gelukkig maakt. Dit helpt bij het identificeren van wat echt belangrijk is in je leven en vormt de basis voor alle volgende stappen.
  • Doelen stellen: Op basis van je zelfreflectie stel je concrete, meetbare en haalbare doelen die goed aansluiten bij je kernwaarden en persoonlijke sterke punten. Deze doelen dienen als leidraad om je dichter bij een vervullend leven te brengen.
  • Actieplannen maken: Met je doelen duidelijk voor ogen, ontwikkel je gedetailleerde actieplannen. Deze plannen beschrijven specifieke stappen die je moet nemen om je doelen te bereiken, inclusief deadlines en mogelijke hulpmiddelen die je kunt gebruiken.
  • Evaluatie en aanpassing: Regelmatige evaluatie van je voortgang is essentieel. Bekijk periodiek hoe ver je bent met het bereiken van je doelen en pas je actieplannen aan indien nodig. Dit zorgt ervoor dat je op koers blijft en maakt het mogelijk om flexibel te reageren op veranderende omstandigheden of nieuwe inzichten.

Life crafting: dé methode voor een betekenisvol leven

Een populaire methode binnen de positieve psychologie is life crafting, ontwikkeld door psycholoog Michaéla Schippers. Life crafting draait om het bewust vormgeven van je leven op een manier die past bij jouw persoonlijke waarden, sterke punten en ambities. Het stelt je in staat om stap voor stap te werken aan een toekomst die niet alleen succesvol maar ook vervullend is. 

Life crafting kan je helpen om proactief sturing te geven aan je leven. Door bewuste keuzes te maken over hoe we onze tijd besteden en welke doelen we nastreven, kunnen we een dieper gevoel van tevredenheid en welzijn bereiken.

Wil je nog net iets meer uitleg over deze methode van Michaéla Schippers? Of wil je direct aan de slag met een uitdagende life crafting challenge? Kijk dan op deze website.

Positieve psychologie en life crafting zijn krachtige tools die ons niet alleen helpen om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven, maar ons ook inspireren om onze dromen na te jagen. Door deze methoden te omarmen, kunnen we een pad creëren dat leidt naar een gelukkiger en meer vervuld leven. Begin vandaag nog met het verkennen van deze fascinerende gebieden en zie hoe ze jouw perspectief op het leven kunnen veranderen!

Versnel jouw persoonlijke groei en versterk jouw welzijn met behulp van de VYTAL app! Klik hier om de app te downloaden en gebruik tools op het gebied van mindset, zoals meditaties en ontspannende muziek, om jouw eigen life crafting pad te creëren.

Wil je als coach jouw klanten begeleiden bij het creëren van een gezond(er) en gelukkig(er) leven? Maak dan gebruik van de VYTAL app met de voedings-, beweging en mindset module. Klik hier voor meer informatie of meld je aan voor de nieuwsbrief om interessante blogs en updates te ontvangen.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>